EXTRA-EDU
NEWS
News

News
Expressionisme en uitdrukking - De keuze van de conservatoren 4

11.09.2012 > 26.05.2013
 
Met deze thematische keuze van werken uit de verzamelingen moderne en hedendaagse kunst gaat conservator Frederik Leen dieper in op het expressionisme.
Duitsland
Expressionistisch heet het werk van verschillende kunstenaars die werkten in Dresden van 1905 tot 1913 en in München van 1911 tot het begin van de Eerste Wereldoorlog. Zij borstelden breedvoerig schilderijen waarop de voorstelling verwrongen of vervormd is en de kleuren verzadigd zijn. De uitbeelding van sterke of buitensporige emoties was hun handelsmerk, een naïef humanisme hun inspiratiebron.
België
Hier ontwikkelde het expressionisme zich later en kreeg het een andere invulling. De dichter, essayist en kunstcriticus Paul Van Ostaijen verwoordde in een reeks artikelen, net vóór het einde van de wereldbrand, waar het op stond: de esthetische norm is niet meer de uiterlijke schoonheid van het klassieke, maar ligt in het eenvoudige van elke dag. De schilders Paul Joostens en Floris Jespers en de beeldhouwer Oscar Jespers waren zijn boegbeelden. Constant Permeke, Frits Van den Berghe en Gustave De Smet verwerkten het expressionisme vooral in de jaren 20 tot een specifiek Vlaamse variant. Die wordt gekenmerkt door donkere kleuren en geconstrueerde vormen. De onderwerpen zijn het landelijke en maritieme leven, maar ook de huiselijke sfeer, de goddienstige bevlogenheid en het stadsleven. In intellectuele kringen, bij verzamelaars en op commercieel vlak ging het deze kunstenaars voor de wind, mede dankzij de hartstochtelijke inzet van de Brusselse galerieën Sélection en Le Centaure. De florerende kunstmarkt kreeg echter een flinke dreun door de beurs- en bankencrisis van 1929 en trof ook de expressionisten. Pas toen in 1932 en 1933 de stocks van de belangrijkste galerieën en protagonisten openbaar werden verkocht, hernam het succes.
Een breedvoerige selectie
Bijna alle expressionistische schilderijen van het Museum voor Moderne Kunst krijgen een plaats. Ook enkele kunstenaars zoals Rik Wouters en Jakob Smits, wier werk niet tot de officiële canon van het expressionisme behoort, worden erbij betrokken. Aan het einde hangen schilderijen van de jonge erfgenamen van de expressionisten die na 1945 de volledige vrijheid van het schilderkunstige gebaar huldigden.          
 
Museum voor Oude en Moderne Kunst
€ 8 / gratis voor -18 jaar in gezinsverband
Gesloten op maandag

Rondleidingen schoolgroepen
duur: 1u30
prijs: € 45/max. 15 (W.E.: € 65) + € 2 inkom/pp
gratis voor begeleiders (1 begeleider per groep)
vreemde talen: + € 12,50/gids
reservation@fine-arts-museum.be
T +32 (0)2  508 33 33

Rondleidingen groepen volwassenen

duur: 1u30
prijs: € 65/max. 15 (W.E.: € 80) + € 5 inkom/pp
vreemde talen: + € 12,50/gids
reservation@fine-arts-museum.be
T +32 (0)2 508 33 33