EXTRA-EDU
NEWS
News

News
CURSUSSEN
RESERVATIE EN INFO BIJ AMARANT
T 070/23 30 48
 
 
Coco Chanel. L’éternelle
donderdag 24/05
 
Veertig jaar na haar dood wordt de legendarische couturière Coco Chanel nog altijd gezien als een bron van inspiratie, haar ideeën beïnvloeden vandaag de dag nog steeds de modewereld. De eigenzinnige Chanel ontwikkelde vanaf de jaren twintig een eigen stijl, gekenmerkt door een tijdloze elegantie. Ze ontwierp luxe kleding, maar comfortabel en eenvoudig van snit. Dit was totaal nieuw in een wereld waar vrouwen nog korsetten droegen. Behalve haute couture kleding heeft ze kostuums gemaakt voor ballet, toneel en film, juwelen ontworpen, accessoires gecreëerd en haar beroemde parfums worden nog steeds verkocht.
Haar leven blijft tot de verbeelding spreken, van straatarm weeskind werkte ze zich op tot een steenrijke zakenvrouw met een wereldimperium. Maar rond haar persoon bleef een waas van mysterie hangen, ze creëerde haar eigen waarheid en bleef deze ook consequent volhouden. Feit is dat Mademoiselle Chanel een hard werkende, onafhankelijke en vrije vrouw was met een zeer turbulent liefdesleven. Door toedoen van haar goede vriendin Misia Sert werd ze opgenomen in de Parijse kunstkringen, ze werd omringd door artiesten zoals Picasso, Dali, Jean Cocteau, Max Jacob, Paul Morand, Igor Stravinsky en Sergei Diaghilev. Ze ontwierp kledij voor les Ballets Russes en dankzij haar discrete financiële steun kon Diaghilev verder blijven werken.
Alhoewel ze haar activiteit niet als een vorm van kunst beschouwde, maar als het uitoefenen van een métier, stond ze heel dicht bij de kunstenaars van haar tijd. Minder bekend is het feit dat Chanel zich vaak liet inspireren door kunstenaars. In haar ontwerpen zien we vaak linken naar bekende schilderijen uit de kunstgeschiedenis en daar zullen we bijzonder aandacht aan besteden. 
 
 
Leonardo da Vinci. Kunstenaar en geleerde
4 woensdagnamiddagen van 14:00 tot 16:30 uur - 23/5/2012 - 30/5/2012 - 6/6/2012 - 13/6/2012
 
Leonardo da Vinci, geboren in 1452 in Toscane en in Frankrijk overleden in 1519, is zonder twijfel een van de bekendste figuren uit de wereldgeschiedenis. Kunstwerken als de Mona Lisa of het Laatste Avondmaal bezorgden hem tijdens zijn leven al onsterfelijke roem. Maar rond deze uitzonderlijke persoonlijkheid is in de loop der eeuwen een gigantische mythe gegroeid. Hoe meer manuscripten van Leonardo ontdekt werden, hoe groter die mythe werd. Steeds weer werd Leonardo voorgesteld als de voorloper van de technologische vooruitgang, maar ook als een romantische decadente held, een estheet en dandy, een heilige en duivel, maar toch geliefd omwille van zijn charme, humor en schoonheid. In elk geval bleef hij het typevoorbeeld van de “uomo universale”, een echt moderne mens met een zeer veelzijdige interesse die tegelijkertijd kunstenaar en wetenschapper, filosoof en uitvinder was.  Deze inleiding op Leonardo da Vinci wil enkele hardnekkige mythes doorprikken maar focust vooral op zijn werk als kunstenaar. Enkel wanneer zijn wetenschappelijke arbeid invloed heeft op zijn kunst werpen we een blik op Leonardo als anatoom, bioloog, geograaf of militair ingenieur. We schetsen zijn levensloop en artistieke loopbaan tegen de achtergrond van de renaissance waarbij ook de alledaagse menselijke kantjes van Leonardo aan bod komen zoals zijn vriendschappen of atelierruzies. We volgen Leonardo van Firenze naar Milaan en van Rome tot in Frankrijk. De uiteindelijke bedoeling is een helder en correct portret te tekenen van een der grootste kunstenaars aller tijden. 
 
 
 
Reservatie en info: bij Amarant
www.amarant.be
cursussen@amarant.be
T 070 23 30 48
Afspraak: De cursussen gaan door in het Museum voor Oude Kunst
Regentschapsstraat, 3 - 1000 Brussel